top of page

WAT IS EEN MANDALA?

Bijgewerkt op: 3 jul. 2023


groene mandala met roze hartjes

Een mandala is een cirkel gevuld met vormen en lijnen, kleuren en structuren. Mandala’s komen in het dagelijkse leven veel voor. Kijk maar eens goed om je heen; denk aan een symmetrische bloem, een ijskristal, of de prachtige rozetvensters in kerken, in moskeeën.

De eerste keer dat ik tijdens een creatieve cursus in aanraking kwam met mandala tekenen had ik een vooroordeel dat dit voornamelijk voor oudere mensen was. Wat een grote vergissing! Het is de start geworden van een werkvorm die oneindige mogelijkheden biedt. Ik teken nu 6 jaar mandala’s en ben nog niet uitgetekend en uitgeleerd. Er is nog zoveel te ontdekken.


Geschiedenis van de mandala

Het woord mandala stamt uit het Sanskriet (een oude Indische taal) en betekent letterlijk ‘magische cirkel’, of ‘magisch wiel’. De Mandala is een oersymbool zonder begin en einde.


In de boeddhistische religie worden Mandala’s gebruikt voor meditatie en ceremonieën. Voor boeddhisten heeft het bezig zijn met vormen en geometrie, evenals het werken met kleur, een onbewuste werking op lichaam en geest. Het brengt boeddhistische monniken rust en balans.


Mandala's tekenen

Zoals alles in het leven gaat het ook bij mandala tekenen niet zozeer om het eindresultaat maar om de weg ernaartoe. De cirkel wordt een grens die als hulpmiddel dient om je eigen binnenwereld te onderzoeken.


Je komt van alles tegen tijdens het tekenen van een mandala. Er zijn veel keuzemomenten, en soms kost het moeite om in beweging te komen. Het hele tekenproces is een afspiegeling van jouw leven op dit moment. En zodra je al tekenend deze aspecten langs ziet komen en je dit op papier kan transformeren volgt het in de buitenwereld vanzelf. De kracht van het transformatie.

Ieder stukje van de mandala geef je aandacht, zodat het samen een mooi geheel wordt. Het herhalende karakter van de vormen en symbolen binnen de mandala werkt meditatief en geeft (uiteindelijk) innerlijke rust. En je weet, na het afronden van deze mandala mag ik helemaal opnieuw beginnen.

Dat maakt dit zo fijn om te doen. Ik gun het iedereen om dit in een cursus en/of workshop te komen ervaren.


Mandala kleurplaat

Soms heb je alleen zin in het kleuren van mandala’s. Even geen passer en liniaal maar een creatieve bezigheid die je gedachten even stil zetten.


Tijdens het kleuren ben je bezig met kleuren combinaties, kleurtechnieken. Het werkt meditatief en ontspannen.


Zelf vind ik het papier van de kleurboeken te glad en kun je met kleurpotlood niet echt mooi ademend kleuren. Daarom heb ik 20 mandala’s ontworpen, van makkelijk tot wat moeilijker, ze zijn losbladig en na het kleuren kun je ze eventueel in een lijstje inlijsten.


Deze zijn bij mij te verkrijgen in het atelier, in Westendorp (Achterhoek). In overleg kan ik ze ook naar je verzenden. Kijk op de pagina Assortiment.


Mandala cursus bij Creatief Atelier Simone

Het atelier staat in Westendorp (dichtbij Doetinchem). Dit is in de provincie Gelderland in de Achterhoek. Hier bied ik verschillende creatieve cursussen en workshops aan, waaronder mandala cursussen.

Heb je nog nooit een mandala getekend? Dan kun je het beste beginnen in de beginnersgroep; op reis binnen de cirkel. Deze start september 2023 weer. In deze cursus komen alle basisaspecten van het mandala tekenen aan bod. Teken je al langer mandala’s en heb je alle aspecten van de basiscursus onder de knie? Dan ben je welkom bij de gevorderden; op reis binnen de cirkel. In deze cursus werken we op thema. Het is mooi om te zien hoe een ieder op zijn eigen manier omgaat met dat thema. Zo leren we ook van elkaar door samen te creëren. Bij beide creatieve cursussen plan ik 3 blokken van 6 lessen per lesjaar, deze kun je per blok boeken. Wil je liever eerst eens de mandala ontdekken? Door het jaar heen bied ik meerdere keren de drie daagse mandala ontdekkingsreis aan. Zo kun je een beetje proeven of mandala tekenen iets voor jou is.


Ik zie je graag in het atelier! Je bent van harte welkom!

Comments


bottom of page